Demo

Visan esitys

Odota, visan sisältöä ladataan...

Tervetuloa selvittämään illan Murhamysteeriä.
Salapoliisien säännöt: Kännykän käyttö on kielletty. Joukkuekoko 1-5 henkilöä
Joukkueesi tavoitteena on selvittää murhan osat: 1. Murha-aika 2. Murhapaikka 3. Uhri 4. Murha-ase 5. Murhaepäilty 6. Motiivi
Jokaisessa tarinan osassa ratkaistaan kolme kysymystä tai arvoitusta. Löydä oikeat vastaukset ja auta ratkaisemaan rikos.
Huomaa, että voit myös valita +2/-1, tai +3/-2 saadaksesi enemmän pisteitä. Ole kuitenkin varovainen, sillä väärällä vastauksella menetät pisteitä.
Avainkysymyksiä ovat kysymykset numero 9, 15 ja 18. Jos vastaat kaikkiin avainkysymyksiin oikein, saat neljä ratkaisubonuspistettä.
HUOM! Murhatarina on täysin fiktiivinen ja vastaukset saattavat muodostaa hyvin erikoisia murhatarinoita. Murhan ajankohdalla ja tapahtumapaikoilla on kuitenkin merkitystä – vastaukset voivat siis olla sidoksissa toisiinsa.
Illan murhamysteeri alkakoon... Ovatko salapoliisit valmiina?
Oli sateinen aamu, kun palasin pitkän loman jälkeen takaisin työpisteeni ääreen.
Pöydälläni odotti esitutkintapöytäkirja, joka käsitteli keskeneräistä murhatutkintaa. Päätin kuitenkin aloittaa päivän selaamalla aamun sanomalehden...
1. Lehdessä oli historiallinen artikkeli Vietnamin sodasta. Enpäs ollut muistanutkaan, että kyseinen sota loppui juuri tuona vuonna...
Eikös Anne Pohtamo valittu Miss Universumiksi samana vuonna?
Avasin esitutkintapöytäkirjan ja oivalsin pian, että pomo pelkäsi pääkoppani olevan vieläkin lomatunnelmissa: pöytäkirjan yksityiskohtia oli salattu minulta.
2. Ensimmäisenä minun tuli selvittää missä kuussa murha oli tapahtunut. Tämän tehtävän ratkaisu onkin murhan kuukauden järjestysnumero...
Henkirikoksen tarkan kellonajankin selvittäminen oli vaikeaa...
3. Murha oli tapahtunut 3. päivä maanantaina, mutta kuolinsyyntutkija oli joutunut tekemään kovasti töitä selvitettääkseen henkirikoksen tarkan ajankohdan. Kellonajan saa jatkamalla numerosarjaa annetulla logiikalla (ja erottamalla tunnit, minuutit ja sekunnit toisistaan).
Ihan kuin numerosarja pysyisi lähes samana.
Aika on nyt selvillä. Sitten halusin tietää, missä rikos tapahtui.
Mikäköhän oli tapahtumamaa...
4. Valtio, jonka hallinnollisella alueella murha tapahtui, on pomoni vihjeen mukaan nimetty päiväntasaajan mukaan. Enkä hän tarkoittanut sitä maata, jonka pääkaupunki on Malabo.
Murhateko oli pöytäkirjan mukaan tapahtunut tälle valtiolle kuuluvan saariston pääkaupungissa.
5. Maantieto ei ole koskaan ollut vahvinta alaani, mutta kenties saan jotain tolkkua tästä vihjekuvasta. Mikä erisnimi tästä muodostuu?
Oli onni, että eräs paikallinen oli löytänyt uhrimme jäänteet, sillä sijainnista johtuen olisi ollut hyvinkin mahdollista, että uhria ei olisi koskaan löydetty.
6. Tarkkaan murhapaikkaan sain päälliköltä tällaisen vihjeen: paikka on tunnetun, vuonna 1956 Hyvinkäällä syntyneen suomalaisen urheiluselostajan sukunimi niin, että 1. T = E ja 1. A = N. Mikähän vetinen paikka onkaan kyseessä...
Olisikohan tämä se mies, joka on juontanut Leijonien MM-pelit vuodesta 1995 alkaen?
Mutta kuka murhattiin?
Tulimme johtopäätökseen, että uhrimme ei ollut kenties kovin nuori, koska jäänteiden seasta löytyi lonkan tekonivel.
7. Patologin mukaan uhri oli kärsinyt artroosista. En tule koskaan tottumaan tähän ammattijargoniin, taas pitää googlettaa että mitä se meinaa.. Tälle terveydentilalle on jokin huomattavasti tutumpikin nimi!
Nivel... jotain?
Olin nyt ajantasalla tutkimuksissa. Minä ja kollegani tutkimme vainajan läheltä löytynyttä vanhaa matkalaukkua.
8. Yritimme tunnistaa uhrin henkilöllisyyden sisällön avulla, koska patologisissa tutkimuksissa siinä ei oltu onnistuttu. ”Ainakin hän piti klassisesta kirjallisuudesta”, tokaisi työkaverini Korpela. Esitin, että tiesin mistä kirjasta oli kyse, vaikka ei minulle ollut hajuakaan..
Onkos tämä se kirja, missä esiintyy Scarlett O'Hara?
Uhri oli eräs julkisuudesta tuttu henkilö...
9. Matkalaukusta löytyi nimittäin keskeneräinen kirje; vaikuttaa siltä, että uhri on aloittanut vastaamaan saamaansa fanipostiin. Laukusta löytyi myös valokuva, mutta se on ikävä kyllä revennyt, mutta ei auta muuta kuin yrittää tästä tunnistaa uhrimme.
Moni luontodokumenttien ystävä varmasti hänen äänensä tunnistaisi koska vaan.
Murhan tarkistustauko... Tarkastustauko n 15min-
Mitä oikeasti tapahtui? Käydään läpi murhatarina...
1. Oli sateinen aamu, kun palasin pitkän loman jälkeen takaisin työpisteeni ääreen. Aloitin työpäiväni selaamalla päivän sanomalehden, jossa oli historiallinen artikkeli vuonna 1975 päättyneestä Vietnamin sodasta.
2. Avasin esitutkintapöytäkirjan ja tutkin pomoni tekemää päättelytehtävää. Huomasin nopeasti, että tuloksen 123 voi saada tasan neljällä tapaa. 4. kuukausihan on huhtikuu.
3. Kuolinsyyntutkijan selvittämä tarkka murha-aika oli 04:25:01.
Numerosarjassa viimeinen numero siirtyy aina ensimmäiseksi ja ensimmäinen numero toiseksi.
4. Valtio, jonka hallinnollisella alueella murha tapahtui oli Ecuador. En tiennytkään, että Ecuadorin pääkaupunki Quito oli aikoinaan osa inkojen valtakuntaa, mielenkiintoista!
Päiväntasaajan Guinean pääkaupunki on Malabo. Ecuador sijaitsee Etelä-Amerikassa, Päiväntasaajan Guinea taas Afikassa.
5. Onneksi olin tehnyt eläissäni sen verran paljon toimistotöitä, että muistin näppäimistön ulkoa. Murhateko oli tapahtunut Galápagossaarien pääkaupungissa Puerto Baquerizo Morenossa.
Qwerty-näppäimistöllä kirjaimet ovat aina samoilla paikoilla. Siksi nimen pystyy päättelemään, jos muistaa näppäimistön ulkoa!
6. Paikallinen kalastaja oli onneksemme löytänyt uhrimme jäänteet syrjäiseltä merenrannalta.
Selostaja, jota haettiin on (Antero) Mertaranta.
7. Uhrimme ei todennäköisesti ollut kovin nuori, koska jäänteiden seasta löytyi lonkan tekonivel. Patologin mukaan uhri oli kärsinyt nivelrikosta.
8. Minä ja kollegani tutkimme vainajan läheltä löytynyttä vanhaa matkalaukkua. Yritimme tunnistaa uhrin henkilöllisyyden sisällön avulla, koska patologisissa tutkimuksissa siinä ei oltu onnistuttu. Uhrin matkalaukusta löytyi Margaret Mitchellin teos Tuulen viemää.
9. Matkalaukusta löytyi keskeneräinen kirje ja huonokuntoinen valokuva. Tunnistimme kuvassa olevan herrasmiehen luonnontieteiden popularisoijaksi David Attenboroughiksi. Hän on varmaankin ollut Galápagossaarilla tekemässä luontodokumenttia.
Attenborough on tuttu mm. Avara luonto -ohjelmien kertojana.
Mysteeri jatkuu
Seuraava iso kysymys kuului: millä aseella murha tehtiin?
Koko?
10. Vaikka uhrista ei ollut jäänyt paljoa jäljelle, tekovälineestä ei ollut epäselvyttä. Pomo totesi: ”Murha-asetta ei ole voinut kannatella kukaan ihan hentoinen kaveri. Murha-aseen paino kiloina on sama kuin Arkhimedeen vakion kaksi ensimmäistä numeroa ilman välimerkkiä." Eli... Paljonko?
Eikös Arkhimedeen vakion toinen nimitys ole pii?
Paino saatiinkin selville, mutta entäs väri?
11. Murha-aseen väri saatiin väriopin mukaisesti kadmiumia ja preussia sekoittamalla. Tämä värihän löytyy myös Gabonin lipun ylimmästä raidasta.
Eikös tuo kadmium ole keltainen?
Alkoi jo lämmittää...
12. Emme voineet kuin ihmetellä, että mistä murhaaja oli kyseisen murha-aseen saanut käyttöönsä. Aseen käyttö kiellettiin vuonna 1977 Genèven sopimuksella. Aseen nimessähän on 12 kirjainta...
Tuo kirjain o vaikuttaa ylimääräiseltä..
Seuraavaksi aloimme jahtaamaan tekijää.
Löysimmekin nopeasti ensimmäisen johtolangan.
13. Läheltä murhapaikkaa oli löytynyt lompakko maasta. Tällä salausavaimella saikin muodostettua erään vaatemerkin.
Pitäisiköhän kaikkiin numeroihin/lukuihin lisätä +1?
Lompakon sisältä löytyi toinen johtolanka: vanha kutsukortti. Ehkä kortin lähettäjän kautta pääsisimme murhaajan jäljille...
14. Kutsun lähettäjä oli todisteiden mukaan kaikkien aikojen 100. F1 GP -voittaja. Muistaakseni kyseinen voitto tuli Unkarissa 2008, kun Felipe Massan Ferrari hajosi kaksi kierrosta ennen maalia. Mutta kuka olikaan tuo kuljettaja...
Keskustelimme juhlat järjestäneen urheilijan kanssa ja selvisi, että eräs henkilö oli poistunut juhlista hyvin tuohtuneena. Hän oli pääepäiltymme.
15. Murhaajamme oli ammatiltaan näyttelijä. Eikös tällä yhdysvaltalaisella, vuonna 1943 syntyneellä mehellä ollut pieni rooli elokuvassa Pulp Fiction? Hänen sukunimestäänhän löytyy eräs englanninkielinen verbi...
Eikös hän voittanut parhaan miessivuosan Oscarin siitä vuoden 1979 sotaelokuvasta? Kunpa saisin nyt hänen nimensä mieleeni!
Enää meidän piti selvittää verityön motiivit.
Kutsuimme murhaepäillyn kuulusteltavaksi. Hänen kasvoillaan oli hieman ilkikurinen virne. Uskoin, että hän paloi halusta kertoa jollekin murhaan liittyvistä tapahtumista, koska hän ehdotti meille seuraavaa:
16. ”Sikaria vastaan annan teille tehtävän, ja jos ratkaisette sen, voin kertoa jotain mielenkiintoista... Minkä luvun saat, jos selvität tämän kolmion piirin, jaat sen numerolla 4 ja lopuksi lisäät luvun 668? Vastauksen tahdon yhden desimaalin tarkkuudella." Mikä onkaan vastaus?
Eikös kolmion piiri lasketa summaamalla kolmion sivujen pituudet yhteen?
Epäilty piti sanansa ja kertoi hieman murhapäivän tapahtumista oikean vastauksen saatuaan, mutta hän ei ollut kertonut mitään tarpeeksi raskauttavaa. Vielä...
17. Epäilty sanoi, että jos saisimme ratkaistua myös tämän päättelytehtävän, hän puhuisi meille lisää: ”Kokki kypsentää kolme pihviä, mutta pannulle mahtuu kerrallaan vain kaksi pihviä. Pihvejä on paistettava kaksi minuuttia kummaltakin puolelta. Mikä on lyhin aika, jonka kokki tarvitsee kaikkien kolmen pihvin kypsentämiseen? ”
Saimme lopulta ratkaistua pulman, ja epäiltymme myönsi vihdoin murhan. Tahdoimme vielä tietää mikä kumma sai hänet tekemään tämän kamalan veriteon...
18. Murhaaja näytti meille puhelimestaan kuvan erään elokuvan loppukohtauksesta ja tokaisi: ”Päätelkää siitä, mikä seitsemästä kuolemansynnistä on minun heikkouteni”.
Tasatilannemysteeri
19. Murhan selvittyä joimme toimistolla pienet konjakkitömssyt. Keksinpä kysyä kollegoiltani, että milloin ensimmäinen Emmy-gaala pidettiin? (päivämäärä, kuukausi, vuosi)
Murhan tarkistustauko... Tarkastustauko n 15min-
Mitä oikeasti tapahtui? Käydään läpi murhatarina...
10. Pomo oli oikeassa siinä, että ihan hentoinen ihminen ei olisi jaksanut kannatella 31 kg painoista murha-asetta.
Murha-ase painoi saman verran kuin matemaattinen vakion piin (toiselta nimeltään Arkhimedeen vakio) kaksi ensimmäistä numeroa ilman välimerkkiä eli 31 kg.
11. Murha-aseen väri oli vihreä.
Kadmium on keltainen ja preussi sininen, näitä sekoittamalla saadaan vihreää.
12. Emme voineet kuin ihmetellä mistä murhaaja oli saanut käsiinsä liekinheittimen.
Ylimääräinen kirjain on o. Sen poistamalla lopuista kirjaimista muodostuu anagrammi "liekinheitin".
13. Maasta läheltä murhapaikkaa oli löytynyt Björn Borg -merkkinen lompakko.
Jokaiseen numeroon lisätään +1 ja verrataan aakkosiin, jolloin muodostuu vastaus Björn Borg.
14. Lompakon sisältä löytyi vain vanha kutsukortti, jonka lähettäjäksi paljastui 100. F1 GP-voittaja Heikki Kovalainen.
Heikki Kovalaisen lempinimi on "Niceman".
15. Keskustelimme juhlat järjestäneen Kovalaisen kanssa ja hän kertoi nähneensä Christopher Walkenin poistuvan David Attenboroughin luota tuohtuneena.
Verbi on tietysti walk (kävellä).
16. Kutsuimme murhaepäillyn kuulusteltavaksi. Walken paloi halusta kertoa jollekin murhaan liittyvistä tapahtumista ja laskutehtävän oikean ratkaisun 710,5 saatuaan hänen kielenkantansa alkoivat löystyä. Hän oli loukkaantunut verisesti, kun uhri ei ollut tunnistanut häntä juhlissa.
60+60+50 = 170, 170/4 = 42,5, 42,5 + 668 = 710,5.
17. Epäilty sanoi, että jos saisimme ratkaistua erään päättelytehtävän, hän kertoisi meille jotain tärkeää. Ratkaisimme äkkiseltään helpolta vaikuttaneen tehtävän. Pihvien paistamiseen kuluisi vähintään 6 minuuttia.
Pihvi A ja B laitetaan samaan aikaan pannulle. Kun 2 min on kulunut, käännetään pihvi A ympäri ja pihvi B:n tilalle vaihdetaan pihvi C. Kun 2 minuuttia on kulunut, on pihvi A valmis ja jäljellä on pihvit B ja C jotka kumpainenkin tarvitsevat vielä 2 min kypsyäkseen. Yhteensä aikaa kuluu siis 6 minuuttia.
18. Walken tunnusti vihdoin murhan. Pyysimme saada tietää murhan motiivia ja hän näytti meille kuvan elokuvan Se7en loppukohtauksesta. Ymmärsimme, että Walken oli kateellinen Attenboroughille. Kateuden syyksi hän paljasti sen, että uhri varasti kaiken huomion juhlissa – olihan Attenborough juuri voittanut Emmyn.
Kuva oli elokuvan Se7en (Seitsemän) loppukohtauksesta, jossa Kevin Spaceyn hahmo kertoo syntinsä olevan kateus.
Avainkysymys vastaukset
9. David Attenborough 15. Christopher Walken 18. Kateus
19. Murhan päättymisen kunniaksi joimme pienet konjakkitömssyt ja kyselimme toisiltamme knoppitietokysymyksiä. Kollegani eivät tienneet, että ensimmäinen Emmy-gaala pidettiin 25. tammikuuta 1949 Hollywood Athletic Clubilla.
Onnittelut! Murha on nyt ratkaistu! Käydään läpi illan parhaat salapoliisit...
Kiitos kaikille salapoliiseille ja tervetuloa uudestaan! Saavu selvittämään uusi juoni ja tarina taas seuraavassa Murhamysteerissä!